Рішення про офлайн навчання на Харківщині було прийняте без урахування наявних укриттів

Червень 2023 року. Фото: Харків Times

Сьогоднішнє, 7 липня, рішення Ради оборони Харківської області про дозвіл на повернення учбових закладів до очної форми навчання було прийнято без урахування наявних готових до експлуатації укриттів. Рішення про перехід на офлайн-освіту покладено на «власників та керівників закладів». Багато питань, пов’язаних із цим важливим кроком, залишилися без відповідей.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації.

«Це не рішення про офлайн освіту, це рішення про дозвіл на офлайн освіту, яке будуть ухвалювати власники та керівники закладів за умови, які перераховані вище. Рішення будуть ухвалювати виключно заклади в індивідуальному порядку», – повідомила представниця ХОВА.

«Перераховані вище» умови – це наявність укриттів, що відповідають ДБНам, готовність системи оповіщення, визначення шляхів евакуації, створення запасів води та медикаментів, проведення з учнями уроків безпеки щодо дій у разі повітряної тривоги.

Напередодні повномасштабного вторгнення рф у лютому 2022 року цим умовам не відповідала жодна школа на Харківщині. Зараз міська влада заявляє про підготовку таких укриттів у школах міста, але не поспішає показати їх журналістам.

Але у зв’язку зі свіжим рішенням Ради оборони виникають все нові й нові питання.

По перше, представники влади так і не спромоглися відповісти на питання, скільки саме шкіл та дитячих садочків планується обладнати в області у відповідності до всіх правил? Скільки дітей планується навчати у цих обладнаних закладах? Чи вистачить обладнаних закладів для навчання всіх наявних дітей?

Обладміністрація надала такі цифри: у закладах освіти по всій області 502 укриття, у Харкові найпростіших укриттів в садах 80 і в школах 131. Ці укриття ще лише планується перевірити спільною комісією ДСНС та ХОВА.

На щастя, пускати чи не пускати дитину до школи або садочка вирішуватимуть все ж таки батьки.

«Батькам запропонують написати заяву щодо бажаного формату освіти. Ймовірно, процес буде змішаним: коли частина класу навчається офлайн, а решта вдома онлайн. Або можливо, що офлайн проводитимуть тільки практичні заняття. Це мають вирішувати на місцях, враховуючи також думки батьків», – вважають у ХОВА.

Але тут одразу ж у думаючої людини виникає цілком слушне запитання: а що саме готують до навчання, коли ще не пораховані діти, які точно прийдуть до школи 1 вересня? Знову ж таки, скільки у Харківській області та у Харкові дітей, які відвідуватимуть школи чи дитячі садочки?

Тобто зараз влада витрачає та надалі витрачатиме бюджетні кошти на приведення у відповідний стан укриттів, які можуть і не знадобитись, бо батьки все одно боятимуться відправляти дітей до учбових закладів? Як можна під час війни, коли в державі кожна копійчина повинна бути на рахунку, дозволяти собі настільки непрораховані дії? Чому батьків не закликали до написання цих заяв ще у березні-квітні, щоб до початку будівельного сезону вже знати точно, скільки шкіл та дитсадочків потрібно готувати?

Жоден представник влади не називає точних цифр наявних дітей, які прийдуть вчитися офлайн. Жоден представник влади не визнає, що ті «найпростіші укриття», які сьогодні є у школах, не можуть захистити дітей, якщо у них навіть є два виходи. Бо в жодній школі перекриття не розраховані на удар російської ракети. Бо в жодній школі наразі немає очищувачів повітря з автономним живленням, очищувачів води, повітряних фільтрів та багато чого, продиктованого правилами щодо захисних споруд.

А кількість питань все зростає. От, скажімо, дітей та батьків, які бажають навчатися очно, виявиться багато. Чи вистачить у цьому випадку підготованих навчальних закладів? Яким чином вирішуватиметься підвезення дітей, які живуть тепер не поруч зі школою, до тієї школи чи садочка? Хто і як організовуватиме безпеку такого підвезення? Де для цього візьмуть транспортні засоби, адже у Харкові, приміром, автобусний парк сильно постраждав від російських обстрілів? Чи не опиняться діти з тієї ж Салтівки, де так багато зруйнованих шкіл, у невигідному становищі у порівнянні з дітьми менш постраждалих районів?

Враховуючи велику кількість вчителів, які поїхали з області та обласного центру в евакуацію, чи вистачить вчителів для повноцінного процесу очного навчання? Адже сьогодні вчитель може займатися з учнями, перебуваючи де завгодно на теренах України чи за її кордоном. Чи порахували на Харківщині наявних вчителів? Чи всі вони згодні вчити дітей безпосередньо у класах?

Відповідей на всі ці питання влада не дає. Як не погоджується поки що показати журналістам хоча б одне шкільне укриття, зроблене «за всіма правилами». ХОВА прикривається тим, що сьогодні прийнято, мовляв, не «рішення про офлайн» а усього лише «рішення про дозвіл на офлайн» й перекладає відповідальність на «власників та керівників», а остаточно – на батьків, які й будуть змушені приймати це непросте рішення. Маємо ще одне запитання: скільки бюджетних грошей вже витрачено на обладнання укриттів у закладах освіти та скільки їх планується витратити, скажімо, до 1 вересня? І на що конкретно?

Як повідомляв Харків Times, сьогодні, 7 липня, Рада оборони Харківської області ухвалила рішення про дозвіл на відновлення традиційного офлайн навчання у закладах освіти. Рішення стосується дошкільної, шкільної, фахової, передвищої та вищої освіти.